Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  



Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Trevor Rabin25 Luty 2006, 10:08


Trevor Charles Rabin urodził się w dniu 13 stycznia 1954 roku w Johannesburgu w RPA. W swoim CW może śmiało napisać: kompozytor, gitarzysta, klawiszowiec, autor tekstów piosenek i wykonawca. Do roku 1978 grał na gitarze elektrycznej jako muzyk sesyjny, potem przeniósł się do Anglii (Londyn). Tam też rozpoczął karierę solową w popularnym zespole rockowym "Yes", gdzie wokalistą był Jon Andersen, zaś producentem Trevor Horn. W okresie tym Rabin był jednym z twórców najpopularniejszych albumów "Yes" - "90125", "Big Generator", "Union" i "Talk". Wszystko zmieniło się w 1994 roku, gdy Trevor Rabin zmienił branżę. Na prośbę Marka Manciny (grał on na syntezatorze w czasie niektórych tras koncertowych "Yes") Trevor Rabin przerzucił się na muzykę filmową. Początki były skromne - jako wykonawca partii gitarowych był zaangażowany w takie filmy akcji jak "Fair Game" (1995) z muzyką Manciny, "Twister" (1996) też z ilustracją Marka oraz "Eraser" (1996) z muzyką Alana Silvestri. Pierwszym solowym projektem filmowym Rabina był thriller akcji Johna Graya "The Glimmer Man" z 1996 roku.

Od roku 1997 kariera Rabina gwałtownie nabrała tempa. Dzięki znajomości z Markiem Manciną poznał też jednego z największych producentów kina akcji w Hollywood - Jerry`ego Bruckheimera. Owocem ich współpracy stał się "Con Air" Simona Westa. Największy sukces przyszedł z 1998 rokiem - dwa filmy Jerry`ego Bruckheimera: katastroficzny "Armageddon" (to jak dotąd jego największe osiągniecie) i thriller akcji "Enemy of the State"; oba filmu powstały we współpracy z kompozytorem Harrym Gregson - Williamsem. Skromny był rok 1999, ale przyniósł interesującą ilustrację do thrillera akcji Renny`ego Harlina "Deep Blue Sea". Ostatni rok Millenium kompozytor zakończył następnymi dwoma filmami jego stałego producenta - "Gone In Sixty Seconds" (akcja) i "Remember the Titans" (dramat sportowy). Należałoby tu również dodać futurystyczny thriller akcji "The 6th Day" Rogera Spottiswooda z Arnoldem Schwarzeneggerem.

Nowy wiek Trevor Rabin rozpoczął dwoma ilustracjami westernowymi - "American Outlaws" i "Texas Rangers". Nie brakło też kolejnego futurystycznego filmu akcji "The One" z Jet Li w roli głównej. Lata 2002-2004 nie były zbyt obfite. Tradycyjnie mamy tu następne filmy akcji produkcji Bruckheimera - "Bad Company", "Bad Boys 2" i "National Treasure". W tym ostatnim roku Trevor po raz pierwszy napisał muzykę do horroru - "Exorcist: The Beginning". Po "Remember the Titans" Rabin "zasmakował" w kinie sportowym - "Coach Carter" (2005), "Glory Road" (2006) i "The Gridiron Gang" (2006). Od 2005 roku w jego filmografii pojawił się także dramat wojenny - "The Great Raid", a już na 2006 rok planowany jest następny "Flyboys". Zawsze jednak będzie wracał do kina akcji - na 2006 rok napisał muzykę do dwóch kolejnych projektów tego typu: "The Guardian" Andrew Davisa i Snakes on a Plane Davida Ellisa.

Chociaż Trevor Rabin specjalizuje się w kinie akcji, w jego dorobku mamy także filmy z innej "półki" - komedie i filmy familijne: "Jack Frost" (1998), "Whispers: An Elephant`s Tale" (2000), "The Bangers Sisters" (2002) i "Kangaroo Jack" (2003) oraz dramaty: "Homegrown" (1998) i "Rock Star" (2001).

Dominującym stylem w twórczości Trevor Rabina (porównywanym do Hansa Zimmera i Media Ventures) jest gitara elektryczna, bogate instrumentarium elektroniczne i perkusyjne oraz orkiestra symfoniczna z dominującą sekcją smyczkową. Dość często także kompozytor zastępuje brzmienie instrumentów "żywych" syntetycznymi klonami. Bez wątpienia atutem jego ilustracji są wyraźne i melodyjne tematy przewodnie, choć muzyka akcji niejednokrotnie przeładowana jest hałaśliwym brzmieniem elektroniczno-perkusyjnym. W latach 1996-2009 Trevor Rabin skomponował muzykę do ponad 50 filmów. Stałymi współpracownikami kompozytora są: Gordon Goodwin - orkiestrator i dyrygent oraz Paul Linford i Steve Kempster jako producenci.

W okresie tym był także nagradzany - BMI Film Music Awards: 7-krotny zdobywca statuetki za "Armageddon", "Enemy of the State", "Deep Blue Sea", "Gone In Sixty Seconds", "Remember the Titans", "Bad Boys 2" i "National Treasure" oraz nominacja do Saturn Awards za "Armageddon".

W filmografii kompozytora na 2007 rok pojawiły się dwa nowe tytuły - komedia akcji "Hot Rod" Akiva Schaffera (planowana premiera - 1 czerwca) i sequel przygodowej produkcji Jerry`ego Bruckheimera "National Treasure: Book of Secrets" w reżyserii Jona Turteltauba (premiera - 21 grudnia), zaś na 3 sierpnia 2008 roku przewidywany jest komediowy kryminał "Get Smart: The Movie" (reżyser - Peter Segal). Pojawiła się też informacja, że Rabin napisze muzykę do dramatu komediowego "Kids in America" w reżyserii Michaela Dowse`a (okazało się jednak, że muzykę stworzy faktycznie Trevor... ale Horn). Renny Harlin zatrudnił kompozytora na planie swojego policyjnego thrillera "12 Rounds" (premiera w USA planowana jest na 12 marca 2009r.). Dzień później na ekranach kina ma pojawić się następna ilustracja muzyczna Rabina - komedia s-f Andy Fickmana "Race to Witch Mountain". W tym samym roku, 24 lipca, wystartować ma także kolejna przygoda spod ręki kompozytora, produkcji Jerry`ego Bruckheimera - "G-Force" Hoyta Yeatmana. Muzykę do tego filmu miał wcześniej napisać Harry Gregson - Williams.

Na 2010 rok planowana jest premiera "przygodówki" fantasy ze studia Walta Disneya pt. "The Sorcerer`s Apprentice" w reżyserii Jona Turteltauba i produkcji Jerry`ego Bruckheimera. Produkcja ma ruszyć pod koniec bieżącego roku, a na ekranach kin pojawić się ma 16 lipca b.r. Będzie to trzeci film reżysera, do którego muzykę napisze Trevor Rabin - poprzednie tytuły to: "National Treasure" i "National Treasure: Book of Secrets".

Kolejna produkcja to dramat wojenny Renny`ego Harlina "5 Days Of August", poruszający tematykę wojny rosyjsko-gruzińskiej 2009 roku widzianej oczyma amerykańskiej prasy - premiera: marzec 2011 roku. Jeszcze wcześniej, bo 18 lutego 2011 roku ma pojawić się futurystyczny thriller akcji D.J. Caruso pt. "I Am Number Four" w typowo młodzieżowej konwencji rywalizacji nastoletnich Obcych z przedstawicielami złowrogiej rasy na Ziemi.

Wybrana filmografia:

1996 - Nieuchwytny (The Glimmer Man)

1997 - Lot skazańców (Con Air) (współkompozytor - Mark Mancina)
1997 - Najemnicy (Soldier of Fortune) (serial TV) (temat przewodni)

1998 - Amatorzy w konopiach (Homegrown)
1998 - Armageddon (współkompozytor - Harry Gregson - Williams)
1998 - Armageddon - complete (współkompozytor - Harry Gregson - Williams)
1998 - Wróg publiczny (Enemy of the State) (współkompozytor - Harry Gregson - Williams)
1998 - Jack Frost

1999 - Piekielna głębia (Deep Blue Sea)

2000 - Whispers: An Elephant`s Tale
2000 - 60 sekund (Gone In Sixty Seconds)
2000 - Tytani (Remember the Titans) - promo
2000 - 6 dzień (The 6th Day)

2001 - Strażnicy Teksasu (Texas Rangers)
2001 - Bandyci (American Outlaws)
2001 - Rock Star
2001 - Tylko jeden (The One)

2002 - Bad Company
2002 - Siostrzyczki (The Banger Sisters)

2003 - Kangur Jack (Kangaroo Jack)
2003 - Bad Boys 2

2004 - Jazda na krawędzi (Torque)
2004 - Egzorcysta: Początek (Exorcist: The Beginning)
2004 - Skarb narodów (National Treasure)

2005 - Trener (Coach Carter)
2005 - VI. Batalion (The Great Raid)
2005 - E-Ring (serial TV) (temat przewodni)

2006 - Droga sławy (Glory Road)
2006 - Węże w samolocie (Snakes on a Plane)
2006 - Gang z boiska (Gridiron Gang)
2006 - Flyboys
2006 - Patrol (The Guardian)

2007 - Hot Rod
2007 - Skarb Narodów: Księga Tajemnic (National Treasure: Book of Secrets)

2008 - Dorwać Smarta (Get Smart: The Movie)

2009 - 12 rund (12 Rounds)
2009 - Góra Czarownic (Race to Witch Mountain)
2009 - Załoga G (G-Force)

2010 - Uczeń czarnoksiężnika (The Sorcerer`s Apprentice)

2011 - Jestem numerem cztery (I Am Number Four)
2011 - 5 Days Of August

2012 - Zero Hour (pilot, serial TV)


biografię opracował Szymon Jagodziński





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni