Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Hans Zimmer24 Listopad 2002, 19:38


ur. 12 września 1957r., Frankfurt, Niemcy

Błyskotliwa kariera Hansa Zimmera w Hollywood rozpoczęła się pod koniec lat `80 ubiegłego stulecia. Punktem zwrotnym był film Rain Man Barry`ego Levinsona, z roku 1988. Dziś jest on jednym z najpopularniejszych kompozytorów. Można by powiedzieć, że specjalizuje się w muzyce do filmów akcji - to dzięki nim na dobre zagościł w Hollywood - jego kompozycje są niezwykle dynamiczne. Ponadto świetnie łączy on muzykę elektroniczną z orkiestrą. Jednak Zimmer pisał już muzykę do niemal każdego gatunku filmu: od animowanych przez komedie romantyczne po mroczne i dynamiczne filmy akcji.

Hans Zimmer nie posiada "formalnego" wykształcenia muzycznego. W latach `80 został w Londynie asystentem kompozytora Stanley`a Meyersa. Meyers chciał wspołpracować z kimś, kto rozumiał elektroniczny świat i to on nauczył Zimmera jak tworzyć muzykę na orkiestrę. Dzięki tej współpracy niemiecki kompozytor zdobył kilka samodzielnych projektów.

Chcąc podzielić się swoimi doświadczeniami, w latach `90 założył firmę - Media Ventures. Było to miejsce gdzie młodzi twórcy mieli okazję pracować przy wielkich produkcjach. Media Ventures wypromowało kompozytorów takich jak: Mark Mancina, John Powell, Harry Gregson-Williams, Nick Glennie-Smith czy Klaus Badelt.

Za niemal kultowe uważa się jego soundtracki do filmów takich jak: Gladiator (2000), Twierdza (1996), Cienka Czerwona Linia (1998), The Peacemaker (1997) czy Karmazynowy Przypływ (1995).

Zimmer ma na koncie jedną nagrodę Oscara, za muzykę do filmu Disney`a Król Lew (1994), oraz aż pięć nominacji do tej nagrody. Otrzymał także kilka nagród Złotego Globu (min za Gladiatora), nagrody Grammy (Karmazynowy Przypływ) oraz liczne nominacje do tych nagród. Album z muzyką do Króla Lwa sprzedał się w ponad 15 milionach egzemplarzy.


Wybrana Filmografia:

2007 - Simpsonowie - wersja kinowa (The Simpsons Movie)
2007 - Piraci z Karaibów: Na Krańcu Świata (Pirates Of The Caribbean: At Worlds End)

2006 - Piraci z Karaibów: Skrzynia Umarlaka (Pirates of the Caribbean: Dead Man`s Chest)
2006 - Kod Da Vinci (The Da Vinci Code)

2005 - Batman: Początek (Batman Begins)
2005 - Krąg / Krąg 2 (The Ring / The Ring Two )
2005 - Madagaskar (Madagascar)

2004 - Trudne słówka (Spanglish)
2004 - Król Artur (King Arthur)

2003 - Ostatni Samuraj (The Last Samurai)
2003 - Naciągacze (Matchstick Men)
2003 - Łzy Słońca (Tears Of The Sun)

2002 - Spirit: Stallion of the Cimarron

2001 - Helikopter w Ogniu (Black Hawk Down)
2001 - Pearl Harbor
2001 - Hannibal

2000 - Co za tupet (An Everlasting Piece)
2000 - Mission: Impossible 2
2000 - Gladiator
2000 - The Road to El Dorado

1999 - Chill Factor

1998 - Cienka Czerwona Linia (The Thin Red Line) - Nominacja do Oscara
1998 - Książe Egiptu (Prince of Egypt) - Nominacja do Oscara

1997 - Lepiej Być Nie Może (As Good As It Gets) - Nominacja do Oscara
1997 - The Peacemaker
1997 - Smilla`s Sense of Snow

1996 - Tajna Broń (Broken Arrow)
1996 - The Fan
1996 - Muppet Treasure Island
1996 - Żona Pastora (The Preacher`s Wife) - Nominacja do Oscara
1996 - Twierdza (The Rock)

1995 - Karmazynowy Przypływ (Crimson Tide)
1995 - Nine Months
1995 - Something to Talk About
1995 - Beyond Rangoon

1994 - Strefa Zrzutu (Drop Zone)
1994 - I`ll Do Anything
1994 - Król Lew (The Lion King) - Oscar
1994 - Renaissance Man

1993 - Calendar Girl
1993 - Dom Dusz (The House of the Spirits)
1993 - Point of No Return
1993 - Younger and Younger

1992 - Radio Flyer
1992 - Toys
1992 - K2

1991 - Ognisty Podmuch (Backdraft)
1991 - Regarding Henry
1991 - Thelma & Louise

1990 - Bird on a Wire
1990 - Fools of Fortune
1990 - Pacific Heights

1989 - Black Rain
1989 - Dark Obsession
1989 - Driving Miss Daisy
1989 - Paperhouse

1988 - Rain Man (Nominacja do Oscara)
1988 - Twister

1987 - Double Exposure
1987 - The Wind

1986 - Castaway
1986 - Zero Boys

1985 - Dreamchild
1985 - The Lightship

1984 - Blind Date

1983 - Histoire D`o No. 2





Soundtracks.pl

© 2002-2018 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni