Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Która z nominowanych do Oscara ścieżek dźwiękowych powinna otrzymać nagrodę?

"Jackie"
"La La Land"
"Lion. Droga do domu"
"Moonlight"
"Pasażerowie"

Głosuj

[ Wyniki ]




Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Pino Donaggio10 Marzec 2009, 00:12


Giuseppe Donaggio urodził się 24 listopada 1941r na wyspie Burano niedaleko Wenecji. Ten piosenkarz i kompozytor filmowy z muzyką stykał się już od najmłodszych lat, jego rodzice byli bowiem muzykami. On sam rozpoczął naukę gry na skrzypcach w wieku dziesięciu lat. Początkowo pobierał edukację w Konserwatorium Benedetto Marcello w Wenecji by następnie pod kierunkiem dyrygenta Claudio Abbado kontynuować ją w Konserwatorium Giuseppe Verdiego w Mediolanie. W wieku 14 lat debiutuje jako solista na koncercie muzyki Antonio Vivaldiego nagranym dla włoskiego radia, następnie zostaje muzykiem cenionych orkiestr I Solisti Veneti oraz Solisti di Milano. W 1959r Pino Donaggio porzuca karierę skrzypka, rozpoczynając nowy rozdział w swoim życiu. Styka się wówczas z rock and rollem i ulega wielkiej fascynacji tym gatunkiem muzycznym. Włoch zostaje piosenkarzem debiutując u boku Paula Anki. Zajmuje się w kolejnych latach zarówno pisaniem piosenek dla innych wykonawców jak i śpiewaniem. Bierze udział w Festiwalu San Remo w latach 1961, 1963 i 1964. Rok później na tejże imprezie wykonuje numer wokalny Io Che Non Vivo, który później zcoverowany przez Elvisa Presleya i Dusty Springfield zostaje gigantycznym światowym przebojem, sprzedając się w nakładzie około 60 mln płyt. Ostatnim sukcesem Donaggio w san Remo okazuje się być numer Una casa in cima al mondo z 1966r. Późniejsze występy wokalne Włocha na tej imprezie przechodzą bez większego echa.

W 1973r Pino Donaggio rozpoczyna kolejny etap swej muzycznej kariery. Utalentowany angielski reżyser Nicolas Roeg kręci w tymże roku w Wenecji zdjęcia do swego drugiego samodzielnie realizowanego filmu, będącego mieszanką horroru, kryminału i dramatu psychologicznego Nie oglądaj się teraz. Gdy współpracujący wcześniej z reżyserem kompozytor John Barry odmawia, Roeg zaskakująco i z nieznanej rekomendacji sięga po mieszkającego cały czas nieopodal Wenecji Pino Donaggio. Ten debiutuje w sensacyjny sposób pisząc jedną z najciekawszych i najbardziej udanych horrorowych ilustracji siódmej dekady XX wieku. Jego ilustracja zostaje dostrzeżona przez reżysera Marcello Aliprandiego, dla którego Donaggio dwukrotnie skomponuje muzykę w kolejnych latach. Debiutancki score przynosi Włochowi jeszcze słynniejszy angaż. W 1976r Donaggio zostaje zatrudniony przez Briana De Palmę na planie horroru Carrie. Włoch odnosi kolejny artystyczny sukces, który owocuje wieloletnią współpracą z popularnym amerykańskim reżyserem. Pracowali razem m.in. na planie Ubrania mordercy (Włoch za swoją muzykę był nominowany do nagrody Saturna), Wybuchu i Świadka mimo woli.

Sukces Carrie sprawił, iż na Włocha posypały się oferty od twórców horrorów. Muzyka z tegoż filmu Briana De Palmy, wcześniejsze Nie oglądaj się teraz jak również barwne, umiejętnie łączące brzmienia orkiestrowe z elektroniką ilustracje przezeń napisane do campowych produkcji Joe Dantego i Davida Schmoellera uczyniły Pino Donaggio jednym z najbardziej cenionych kompozytorów kina grozy i z tym też gatunkiem oraz z thrillerami Włoch jest głównie kojarzony. Będący autorem muzyki do ponad 160 filmów włoski kompozytor to jednak nie tylko epigon Bernarda Herrmanna i miłośnik muzyki elektronicznej, który świetnie spisuje się w mrocznych gatunkach filmowych, ale także sprawny ilustrator produkcji fantasy (włoskie Przygody Herkulesa z 1983r), kina sportowego (Wielkie Torino z 2004r) czy filmów obyczajowych (urocze Zelly i ja oraz Ostatnie lato). Artysta spod Wenecji od czasu do czasu pokazuje, że wciąż ma spore możliwości, ale niestety jego dokonania nie są już szeroko dostrzegane, albowiem Włoch powrócił kilkanaście lat temu do swej ojczyzny i skupia się głównie na komponowaniu do rodzimych produkcji telewizyjnych. Przełomem dla tego kompozytora może okazać się holenderski dramat wojenny Oorlogswinter z 2008r, do którego Włoch napisał bardzo atrakcyjną i poruszającą zarazem ilustrację muzyczną i którego popularność wykroczyła poza granice kraju swojego powstania. Być może znów nazwisko Pino Donaggio zagości na plakatach i w czołówkach prestiżowych produkcji filmowych.

Wybrana filmografia:

2008 - Oorlogswinter
2008 - Colpo d'occhio

2007 - Milano-Palermo: il ritorno
2007 - Vita Rubata, La
2007 - Fuga con Marlene

2006 - Antoni, Boży wojownik (Antonio Guerriero di Dio)
2006 - Terra, La

2005 - Weterynarz (Veterinario, Il)
2005 - Czy lubisz Hitchcocka? (Ti piace Hitchcock?)

2004 - Wielkie Torino (Grande Torino, Il)
2004 - Pontormo
2004 - Laleczka Chucky: Następne pokolenie (Seed of Chucky)
2004 - Chcę odzyskać dzieci (Rivoglio i miei figli)

2003 - Caso di coscienza, Un
2003 - Blindati

2002 - Banchieri di Dio, I
2002 - Anima gemella, L

2001 - Rozkaz (Order, The)
2001 - Tra due mondi

2000 - Ostatnie lato (Up at the Villa)
2000 - Trasgredire

1999 - Uomo perbene, Un
1999 - Terra bruciata
1999 - Operazione Odissea

1998 - Coppia omicida
1998 - Frywolna Lola (Monella)
1998 - Mio West, Il
1998 - Wybawcy: Ocalenie (Rescuers: Stories of Courage – Two Couples)
1998 - Opowieści o odwadze: Dwie rodziny (Rescuers: Stories of Courage: Two Families)

1997 - Carniere, Il

1996 - Tajemnica czarnoksiężnika (Arcano incantatore, L’)
1996 - Festiwal (Festival)
1996 - Oblivion 2: Backlash
1996 - Squillo
1996 - Straßen von Berlin – Die letzte Fahrt der Ashanti-Star, Die
1996 - Straßen von Berlin – Wiener Glut, Die
1996 - Straßen von Berlin – Alleingang, Die

1995 - Nigdy nie rozmawiaj z nieznajomym (Never Talk to Strangers)
1995 - Palermo Mediolan pod eskortą (Palermo Milano solo andata)
1995 - Mister Dog
1995 - Soldato ignoto
1995 - Marciando nel buio
1995 - Straßen von Berlin – Die Akte Stalin, Die
1995 - Straßen von Berlin – Dunkelrote Rosen, Die
1995 - Straßen von Berlin – Babuschka, Die

1994 - Łowcy kłopotów (Botte di Natale)
1994 - Miasteczko Oblivion (Oblivion)

1993 - Dove siete? Io sono qui
1993 - Uraz (Trauma)
1993 - Colpo di coda

1992 - Mój brat Kain (Raising Cain)
1992 - Cosi fan tutte

1991 - Setta, La
1991 - Cin cin
1991 - Indio 2 (Indio 2 – La rivolta)

1990 - Oczy Szatana (Due occhi diabolici)
1990 - Non aprite all’uomo nero

1989 - Indio
1989 - Nocne gry (Night Game)

1988 - Partia (Partita, La)
1988 - Katakumby (Catacombs)
1988 - Zelly i ja (Zelly and Me)
1988 - Rendez-vous ze śmiercią (Appointment with Death)
1988 - Widmo śmierci (Delitto poco comune, Un)
1988 - Kansas
1988 - Spadaj na drzewo (Going Bananas)

1987 - Barbarzyńcy (Barbarians, The)
1987 - Jenatsch
1987 - Dancers
1987 - W cieniu zbrodni (Cronaca nera)
1987 - Hotel Colonial

1986 - Duchy Monzy (La Monaca di Monza)
1986 - Krwawy nałóg (Crawlspace)
1986 - Caso Moro, Il
1986 - Fifth Missile, The

1985 - Avventure dell'incredibile Ercole, Le
1985 - Berlińska miłość (Berlin affair, The)
1985 - Sotto il vestito niente

1984 - Świadek mimo woli (Body Double)
1984 - Non ci resta che piangere
1984 - Na Brooklińskim Moście (Over the Brooklyn Bridge)
1984 - Attenzione, L'

1983 - Don Camillo
1983 - Przygody Herkulesa (Hercules)

1982 - Tex
1982 - Poza drzwiami (Oltre la porta)
1982 - Morte in Vaticano

1981 - Wielbiciel (Fan, The)
1981 - Skowyt (Howling, The)
1981 - Czarny kot (Gatto nero, Il)
1981 - Wybuch (Blow Out)

1980 - Ubranie mordercy (Dressed to Kill)
1980 - Rodzinka na ekranie (Home Movies)
1980 - Beyond Evil

1979 - Pułapka na turystów (Tourist Trap)

1978 - Nero veneziano
1978 - Pirania (Piranha)
1978 - Na rozstaju (China 9, Liberty 37)

1977 - Haunts

1976 - Sussurro nel buio, Un
1976 - Carrie

1974 - Trąd w pałacu sprawiedliwości (Corruzione al palazzo di giustizia)

1973 - Nie oglądaj się teraz (Don't Look Now)





Soundtracks.pl

© 2002-2017 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni