Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Która z nominowanych do Oscara ścieżek dźwiękowych powinna otrzymać nagrodę?

"Jackie"
"La La Land"
"Lion. Droga do domu"
"Moonlight"
"Pasażerowie"

Głosuj

[ Wyniki ]




Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Steve Jablonsky09 Grudzień 2008, 21:15


Urodzony 9 października 1970 roku (40 lat) w USA kompozytor należy od ponad 10 lat do grona młodych twórców zrzeszonych w utworzonej przez Hansa Zimmera i Jay Rifkina organizacji, promującej świeże talenty w muzyce filmowej. Niegdyś szkoła ta nosiła nazwę Media Ventures, a po odejściu Rifkina w 2003 roku, Remote Control pod kierunkiem samego Zimmera. W latach 1997-2004 Steve ściśle współpracował z czołowymi kompozytorami Media Ventures, pisząc dodatkową muzykę do ich partytur. Najlepszym przykładem tej współpracy był Harry Gregson-Williams - w latach 1997-2001 Jablonsky regularnie uzupełniał jego ilustracje swoimi kompozycjami, nabierając w ten sposób charakterystycznego stylu typowego dla muzyków z Remote Control – Armageddon i Wróg Publiczny z 1998r. lub Uciekające Kurczaki i gra komputerowa Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty z 2001 roku. Także Hans Zimmer często posiłkował się młodym kompozytorem w tego typu praktykach dodatkowych – Hannibal i Pearl Harbor z 2001r., Mustang z Dzikiej Doliny z 2002r. lub Łzy Słońca z 2003r. i Król Artur z roku 2004. Steve Jablonsky pisał także uzupełniającą muzykę dla Trevora Rabina i jego sequelu Bad Boys z 2003r. oraz Klausa Badelta i Piratów z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły z tego samego roku. Jako „pomagier” czołówki Media Ventures nabierał niezbędnego doświadczenia, z drugiej jednak strony pojawiało się kłopotliwe pytanie: czy Steve Jablonsky będzie umiał przemówić własnym językiem jako kompozytor pracujący już na swoje konto?

Znaczącym debiutem kompozytora w 2002 roku, choć na razie tylko w TV, była wzbogacona orientalizmami ilustracja do dramatu Na żywo z Bagdadu Micka Jacksona. Niestety, już tutaj dał się odczuć syndrom „kopiowania” lub nadmiernego „inspirowania” twórczością innych, w tym przypadku Hansa Zimmera i Helikoptera w ogniu. Ciekawie zabrzmiały partie na wiolonczelę w wykonaniu Martina Tillmana, choć nie było to nic nowatorskiego. Nie ma jednak co ukrywać, że jeśli słuchacz nie był wrażliwy na tego typu praktyki, mógł czerpać z tej muzyki całkiem pozytywne emocje. Debiut na dużym ekranie kompozytor zanotował rok później, gdy Marcus Nispel postanowił odświeżyć klasyczny horror Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną. Niestety, poza ilustracyjną poprawnością, nie udało się stworzyć muzykowi partytury, która mogłaby zwrócić uwagę poza kinem. Dopiero w 2004 roku Steve Jablonsky skomponował ilustrację, która jest powszechnie uważana za jego najlepsze osiągnięcie – japońska animacja Katsuhiro Otomo Steamboy, pełna orkiestrowego i tematycznego wigoru, a przy tym z minimalną domieszką „cudzej” twórczości.

Od 2004 roku Jablonsky pisze muzykę do popularnego w USA serialu komediowego Gotowe na wszystko. W sumie powstało już 6 sezonów, a obok kompozytora z Remote Control, kolejne odcinki ilustrują lub ilustrowali swoją muzyką także Danny Elfman, Steve Bartek i Stewart Copeland. Jablonsky napisał muzykę do aż 102 odcinków! W 2005 roku rozpoczęła się współpraca kompozytora z Michaelem Bayem, która zaowocowała wysokobudżetową produkcją z gatunku akcja / s-f Wyspa. Niestety, i film i muzyka rozczarowały. Za dużo było w niej inspiracji innymi kompozytorami MV, szczególnie Hansem Zimmerem. W tym samym roku powstała ilustracja do kolejnego horroru o nawiedzonym domu Amityville Andrew Douglasa; jednak tak jak w przypadku Piły Mechanicznej, muzyka sprawdziła się jako klimatyczny ilustrator filmu. Niestety, poza obrazem nie miała już nic do zaoferowania godnego uwagi. Chyba jednak styl kompozytora do filmów grozy przypadł do gustu producentom, bo Ci w 2006 roku zaprosili go na pokład prequela Teksańskiej Masakry Piłą Mechaniczną pt. Początek w reżyserii Jonathana Liebesmana. Choć ilustracja nie wybiła się ponad przeciętność, prezentowała się nieco lepiej niż poprzednie dwa horrory, zwłaszcza pod względem słuchalności.

Swoistym przełomem w obecności Steve`a Jablonsky`ego na dużym ekranie była superprodukcja Michaela Baya z 2007 roku o wojnie dwóch ras super robotów na Ziemi – Transformers. Była to monumentalna partytura z heroicznymi tematami, potężną akcją i złowrogimi chórami. Ocena była jednak kontrowersyjna. Tak jak Klausa Badelta i jego Piratów z Karaibów. Jednym się podobała, innym nie. Krytycy posługiwali się standardową bronią – plagiat. Na fali popularności filmu powstała gra komputerowa, do której Jablonsky i Jay Flood napisali nową muzykę, która nie stanowiła jednak kopii oryginału filmowego. Steve Jablonsky od tego roku stał się jednym z znaczących twórców muzyki do gier video – Command & Conquer 3 - Tiberium Wars do spółki z Trevorem Morrisem. Zastąpił przy tej serii dotychczasowego kompozytora – Franka Klepackiego. W tym samym czasie południowokoreański reżyser Hyung-rae Shim nakręcił własną wizję Godzili, ze smokami w roli głównej – Wojna Smoków. Muzyka Jablonsky`ego została bardzo krytycznie oceniona za wtórność i kolejne inspiracje.

Rok 2008 upłynął po znakiem ilustracji do dwóch kolejnych gier komputerowych, z tradycyjnym szczękiem oręża w tle – całkiem udane Gears of War 2 oraz Command & Conquer 3 – Kane`s Wrath. Dopiero na 2009 rok Steve Jablonsky ma powrócić na duży ekran – remake`em klasycznego filmu grozy Trzynastego w piątek Marcusa Nispela, który współpracował już z kompozytorem na planie Teksańskiej Masakry Piłą Mechaniczną oraz sequelem widowiskowego kolosa o wojnie Autobotów i Decepticonów Transformers: Revenge of the Fallen. Ponadto na potrzeby sequela Steve Jablonsky i Bobby Tahouri napisali razem muzykę do komputerowej wersji filmu pod tym samym tytułem. Nie obędzie się też bez kolejnej ilustracji do gry wideo – tym razem komedii The Sims 3. W sumie dorobek solowy kompozytora przekroczyła już 30 tytułów.

Na 30 kwietnia 2010 roku kompozytor ma przygotować muzykę do kolejnego remake`u filmu grozy - A Nightmare on Elm Street Samuela Brayera. Z kolei reżyser David Gordon zatrudnił kompozytora na planie komedii fantasy Your Highness, która wystartować ma 1 października b.r. (obecnie premiera przesunięta na 8 kwietnia 2011 roku). Ten rok okazał się bardzo pracowity na polu rozrywki komputerowej. Już 22 czerwca 2010 roku ma się pojawić kolejna komputerowa, trzecia już odsłona Transformersów; tym razem wojna ma się toczyć na Cybertronie, a drugim kompozytorem ma być Jonathan Flood. Kolejna wirtualna przygodówka do spółki z Penką Kounevą zaplanowana na lato 2010 roku to Prince Of Persia - The Forgotten Sands. Jablonsky powrócił także z 1 czerwca b.r. na pokład rodzinnej komedii The Sims 3 - World Adventures and Ambitions.

1 lipca 2011 roku Michael Bay zaprezentuje trzecią już część molocha o wojnie Autobotów i Deceptikonów w Transformers: Dark Of The Moon. Trylogię ma dopełnić muzycznie znowu Steve Jablonsky. Kompozytor ma także w kwietniu 2011 roku powrócić na pole komputerowej rozwałki w postaci Gears of War 3. Na 18 maja 2012 roku ma się pojawić kolejny akcyjniak s-f o inwazji Obcych na Ziemię z Steve`m Jablonsky`m na pokładzie - Battleship w reżyserii Petera Berga.

Nagrody: BMI Film & TV Awards – Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną (2003), Gotowe na wszystko (2004) i Transformers (2007).

Filmografia

1997 – Biały labirynt (Smilla`s Sense Of Snow) (muzyka dodatkowa)
1997 – Kłamca (Deceiver) (muzyka dodatkowa)
1997 – Pożyczalscy (The Borrowers) (muzyka dodatkowa)

1998 – Armageddon (muzyka dodatkowa)
1998 – Zabójczy układ (The Replacement Killers) (muzyka dodatkowa)
1998 – Sorrow`s Child (film krótkometrażowy)
1998 – Wróg Publiczny (Enemy of the State) (muzyka dodatkowa)
1998 – Order to Border
1998 – Mrówka Z (Antz) (muzyka dodatkowa)

1999 – Trudny Wybór (Swing Vote) (TV)
1999 – Mecz (The Match) (muzyka dodatkowa)
1999 – Co się przydarzyło Haroldowi Smithowi? (Whatever Happened To Harold Smith?) (muzyka dodatkowa)
1999 – Zbuntowana klasa (Light It Up) (muzyka dodatkowa)

2000 – Tygrys i przyjaciele (The Tigger Movie) (muzyka dodatkowa)
2000 – The Magic of Marciano (muzyka dodatkowa)
2000 – King of the Jungle (muzyka dodatkowa)
2000 – Uciekające Kurczaki (The Chicken Run) (muzyka dodatkowa)

2001 – Hannibal (muzyka dodatkowa)
2001 – Pearl Harbor (muzyka dodatkowa)
2001 – Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (VG) (muzyka dodatkowa)

2002 – Mustang z Dzikiej Doliny (Spirit: Stallion of Cimmaron) (muzyka dodatkowa)
2002 – Lost Subs - Disaster Under the Sea (TV, film dokumentalny)
2002 – Na żywo z Bagdadu (Live from Bagdad) (serial TV)
2002 – AFP – American Figher Pilot (serial TV)
2002 – Hostage (film krótkometrażowy)

2003 – Piraci z Karaibów: Klątwa czarnej Perły (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (muzyka dodatkowa)
2003 – Raport o zagrożeniach (Threat Matrix) (1 epizod, serial TV)
2003 – Seven Wonders of the Industrial World (7 epizodów, serial TV)
2003 – Bad Boys 2 (muzyka dodatkowa)
2003 – Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną (The Chainsaw Texas Massacre)
2003 – Łzy Słońca (Tears of the Sun) (muzyka dodatkowa)

2004 – Król Artur (King Arthur) (muzyka dodatkowa)
2004 – Ekipa Ameryka: Policjanci z jajami (Team America: World Police) (muzyka dodatkowa)
2004 – Steamboy
2004 – Wszedzie byle nie tu (Anywhere But Here)
2004 – Gotowe na wszystko (Desperates Housewives) (139 epizodów, serial TV, lata 2004-2011)

2005 – The Hire (film krótkometrażowy)
2005 – Geldof w Afryce (Geldof in Africa) (film dokumentalny)
2005 – The Contender (serial TV)
2005 – Amityville (The Amityville Horror)
2005 – Wyspa (The Island)
2005 – Threshold (serial TV)

2006 – Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną: Początek (The Chainsaw Texas Massacre: The Beginning)
2006 – Him and Us (TV)

2007 – Autostopowicz (The Hitcher)
2007 – Wojna Smoków (D-War)
2007 – Command & Conquer 3: Wojny o Tyberium (Command & Conquer 3: Tiberium Wars) (VG)
2007 – Transformers - promo
2007 – Transformers
2007 – Transformers (VG)

2008 – Command & Conquer 3: Gniew Kane`a (Command & Conquer 3: Kane`s Wrath) (VG)
2008 – Gears of War 2 (VG)

2009 – Piątek trzynastego (Friday the 13th)
2009 – The Sims 3 (VG)
2009 – Transformers: Zemsta Upadłych (Transformers: Revenge of the Fallen)
2009 – Transformers: Zemsta Upadłych (Transformers: Revenge of the Fallen) (VG)

2010 - Koszmar z ulicy Wiązów (A Nightmare on Elm Street)
2010 - Transformers: War for Cybertron (VG)
2010 - The Sims 3 - World Adventures and Ambitions (VG)
2010 - Prince Of Persia - The Forgotten Sands VG)

2011 - Wasza Wysokość (Your Highness)
2011 - Gears of War 3 (VG)
2011 - Transformers 3 (Transformers: Dark Of The Moon)

2012 - Battleship: Bitwa o Ziemię (Battleship)
2012 - Gangster Squad

2013 - Pain & Gain

Biografię opracował Szymon Jagodziński





Soundtracks.pl

© 2002-2017 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni