Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Krzesimir Dębski20 Kwiecień 2002, 13:41


ur. 26 pażdziernika 1953 roku w Wałbrzychu

Studiował kompozycję w Poznańskiej Akademii Muzycznej u Andrzeja Koszewskiego oraz dyrygenturę u Witolda Krzemieńskiego. Jako lider jazzowego zespołu String Connection koncertował od roku 1980 w całej niemal Europie, a także w USA i Kanadzie.
Jest laureatem I nagrody Swiatowego Konkursu Jazzowego w Hoeillart w Belgii (1983) oraz Nagrody im. St. Wyspiańskiego (1985). W latach osiemdziesiątych wielokrotnie zdobywał tytuł "Najlepszego Skrzypka, Kompozytora, Aranżera Roku" w ankietach magazynu Jazz Forum. W roku 1985 znalazł się na liście dziesięciu najlepszych skrzypków jazzowych amerykańskiego pisma Down Beat. Zdobył również wiele nagród w konkursach radiowych i płytowych. Uczestniczył w festiwalach w Reno (USA), Paryżu, Norymberdze, Helsinkach, Hadze, Montrealu, Konsbergu, Baden-Baden. Nagrał kilkanaście płyt ze swoimi kompozycjami dla wielu wytwórni płytowych.

Od 1986 roku Krzesimir Dębski ograniczył działalność koncertową, poświęcając się głównie poważnej twórczości kompozytorskiej. Twórczość ta jest bardzo indywidualnym melanżem wpływów, tendencji i postaw występujących w szeroko pojętej muzyce współczesnej. W ostatnich latach skomponował ponad pięćdziesiąt utworów symfonicznych i kameralnych m. in.: operę, 4 oratoria, utwory religijne, 11 koncertów instrumentalnych. Jest laureatem wielu konkursów kompozytorskich, m.in.: konkursu z okazji 25-lecia Festiwalu "Poznańska Wiosna Muzyczna", nagrody Kanadyjskiej Akademii Filmowej "Genie Award `88", nagrody Premiera za Twórczość dla Dzieci.

Krzesimir Dębski jest wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Muzyki Współczesnej. Wykładał na letnich kursach muzycznych m. in.: w Ankarze, Darmstadt, San Diego.

Tworzy również muzykę filmowa, teatralna i eksperymentalna. Skomponował muzykę do ponad 50 filmów fabularnych i kilkunastu seriali telewizyjnych. Ostatnio podjął również działalność dyrygencką.

Prowadził koncerty z udziałem takich międzynarodowych gwiazd jak: Jose Carreras, Ewa Małas - Godlewska, Nigel Kennedy, Adam Makowicz, Canadian Brass, Vadim Riepin, J. L. Ponty, Mark O`Connor, John Blake i Jose Cura.

Otrzymał wiele międzynarodowych nagród za kompozycje do filmów.

Wybrana filmografia:

1985 - Medium
1985 - Potrzask

1986 - Pokój dziecinny
1986 - Cudowne dziecko

1987 - Kingsajz
1987 - Opowieść Harleya

1988 - Alechemik
1988 - Złodziej

1989 - Deja vu

1990 - Janka
1990 - Mów mi Rockefeller

1991 - Skarga
1991 - V.I.P.

1992 - Szwadron

1993 - Człowiek z...
1993 - Goodbye Rockefeller
1993 - Koloss
1993 - Motyw cienia

1994 - Oczy niebieskie

1996 - Autoportret z kochanką
1996 - Matka swojej matki

1997 - Ciemna strona Wenus
1997 - Kochaj i rób co chcesz
1997 - Prostytutki

1998 - Sto minut wakacji

1999 - Gwiazdka w Złotopolicach
1999 - Ogniem i mieczem
1999 - ...gdzie mój starszy syn Kain (dokument)

2000 - Koniec świata u Nowaków
2000 - Król sokołów

2001 - Pieniądze to nie wszystko
2001 - Stacja
2001 - Tam i z powrotem
2001 - W pustyni i w puszczy

2002 - Bez litości
2002 - Co kryje kurz... (dokument)

2003 - Polisz kicz projekt
2003 - Stara baśń - kiedy słońce było bogiem
2003 - Oczyszczenie (dokument)

2006 - Szatan z VII klasy

2007 - Magiczne drzewo
2007 - Ranczo Wilkowyje
2007 - Białoruski walc (dokument)





Soundtracks.pl

© 2002-2019 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni