Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Alan Menken16 Kwiecień 2004, 14:04


urodził się 22 Lipca, 1949 roku w Rochelle, w stanie New York

W liceum, uczył się gry na fortepianie i skrzypcach. Po ukończeniu szkoły średniej, rozpoczął naukę w New York University. Mając do wyboru muzykę i medycynę, Menken wybrał... muzykę. Swoja karierę rozpoczął, pisząc piosenki; dopiero znajomość z tekściarzem – Howard`em Ashman`em, późniejszym przyjacielem i wieloletnim współpracownikiem Alan`a, wprowadziła go w świat musicali. Menken i Ashman, zadebiutowali w 1979 roku, musicalem God Bless You, Mr. Rosewater rozpoczynając tym samym, ciąg kilkunastu, brodwayowskich produkcji, które odniosły spektakularny sukces (Her Pilgrim Soul, The Apprenticeship of Duddy Kravitz, King David, A Christmas Carol, Weird Romance oraz największy hit: Little Shop of Horrors). W 1986 roku powstała filmowa wersja Little Shop of Horrors i od tego momentu, nazwisko Menken`a zaczęło być utożsamiane z muzyką filmową. Kilka lat później, studio Walt`a Diney`a, przeżywające prawdziwy kryzys, podpisało kontrakt z kompozytorem, który we wspaniały i błyskotliwy sposób, tchnął musicalowego ducha, w długometrażowe filmy rysunkowe tej wytwórni.

Pierwszy animowany projekt Menken`a, to The Little Mermaid (z tekstami Ashman`a), który okazał się fenomenalnym sukcesem, i przyniósł twórcy dwa Oscar`y (za score, i za piosenkę). Alan stał się "flagowym" muzykiem korporacji Disney`a, a studio poszło za ciosem: w 1991 roku powstał hit: Beauty and the Beast – kolejna wspaniała muzyka Menken`a i Teksty Ashaman`a, i kolejne dwa Oscar`y. 1992 rok przynosi premierę Aladdin`a. Podczas pracy nad tekstami do piosenek Menken`a z tego filmu, umiera Howard Ashman. Tradycyjnie, kompozytor za Aladdin`a otrzymuje 5-tą i 6-tą statuetkę Oscara. Następne rysunkowe projekty Menken`a, to rewelacyjna Pocahontas (rozpoczęta zostaje współpraca, ze świetnym pisarzem – Stephen`em Schwartz`em, a za cały projekt Alan otrzymuje 7-go i 8-go Oscara), The Hunchback of Notre Dame (także z tekstami Schwartz`a) oraz wielka komercyjna klapa – Herkules z 1997 roku, który na 7 lat uciął współpracę kompozytora ze studiem Disney`a.

Mimo że w filmografii Alan`a przeważają rysunkowe projekty, ma on także na koncie kilka fabularnych (co nie znaczy "nie musicalowych") score`ów: rewelacyjny Newsies, Lincoln. Ciekawostką jest fakt, iż Akademia filmowa, z uwagi na bezkonkurencyjność Alan`a w zdobywaniu Oscarów, ponownie wprowadziła w 1996 roku dodatkową kategorię muzyczną Best Comedy or Musical Score; jednak jak na złość, w tym samym prawie momencie, po klapie Herkulesa, "małżeństwo" Menken`a z Disney`em skończyło się rozwodem (a raczej separacją).

Kompozytor powrócił do współpracy z potentatem animacji, dopiero w 2004 roku, wraz z soundtrackiem Home on the Range, na którego premierę oczekują miliony fanów na całym świecie.

Alan Menken jest kompozytorem o unikalnej umiejętności, pisania i aranżowania nieprawdopodobnie melodyjnych i wpadających w ucho piosenek oraz pięknych instrumentalnych scoreów, tworzonych na podstawie tych melodii – robi to z niespotykaną lekkością i łatwością. Powszechnie, jest okrzyknięty przez krytyków, za jednego z największych musicalowych geniuszy wszechczasów, a jego kolekcja 8 Oscarów, stawia go na 3 miejscu, wśród światowych rekordzistów w zdobywaniu tej nagrody (miejsce pierwsze w kategorii muzycznej).

Wraz z żoną – Janice – oraz dwiema córkami: Anną i Norą, mieszka w północnej części stanu New York.


Filmografia:

2006 - Na Psa Urok (Shaggy Dog)
2004 – Rogate Ranczo (Home on the Range)
1997 – King David (musical)
1997 – Hercules
1996 – Dzwonnik z Notre Dame (The Hunchback of Notre Dame)
1995 – Pocahontas (2x Oscar)
1994 – A Christmas Carol (musical)
1993 – Life With Mickey
1992 – Weird Romance (musical)
1992 – Aladdin (2x Oscar)
1992 – Newsies
1992 – Lincoln (TV)
1991 – Piękna i Bestia (Beauty and the Beast) (2x Oscar)
1990 – Rocky V (tylko piosenka: "The Measure of a Man")
1989 – Polly (TV)
1989 – The Little Mermaid (2x Oscar)
1987 – The Apprenticeship of Duddy Kravitz (musical)
1986 – Little Shop of Horrors
1982 – Little Shop of Horrors (musical)
1980 – The Line
1979 – God Bless You, Mr. Rosewater (musical)





Soundtracks.pl

© 2002-2019 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni