Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Harold Faltermeyer09 Czerwiec 2003, 18:32


ur. 5 października 1952 r., Monachium, Niemcy

Studia muzyczne ukończył w 1976 roku, a już w 1978 razem z Gorgio Moroderem wyruszyli do Hollywood. Faltermeyer współpracował z Moroderem prz tworzeniu muzyki do filmu Midnight Express. Jego kariera w Stanach rozwijała się bardzo szybko. Początkowo zajmował się on muzyką rozrywkową. Współpracował z takimi gwiazdami jak: Donna Summer, Laura Branigan, Billy Idol, Glenn Frey, Patti Labelle, Bonnie Tyler czy Pet Shop Boys. Szczyt jego kariery przypada na lata `80.

Przygodę z filmem, Faltermeyer na dobre rozpoczął od Gliniarz z Beverly Hills (Beverly Hills Cop). To właśnie temat muzyczny stworzony do tego filmu: Axel F. przyniósł mu sławę i nominację do nagrody Grammy. Nagrodę tę Faltermeyer otrzymał w 1986 roku za temat z filmu Top Gun. Inny z jego znanych tematów, pochodzi z soundtracku do filmu Fletch. W roku 1987 kompozytor ten otrzymał nominację do Oscara, w kategorii Najlepsza Piosenka, za Shakedown z filmu Beverly Hills Cop II.

Styl Faltermeyera jest łatwo rozpoznawalny, zwłaszcza w tematach przewodnich. Motywy te często umieszczane są na składankach prezentujących najlepszą elektroniczną muzykę filmową.

Faltermeyera wycofał się z tworzenia dla Hollywood i obecnie mieszka w Niemczech. Mała ciekawostka: Faltermeyer stworzył muzykę do gry komputerowej Jack Orlando, stworzoną przez polską firmę: Top Ware.


Wybrana filmografia:

1994 - Asteriks w Ameryce (Asterix in Amerika)
1994 - White Magic
1992 - Kuffs
1989 - Tango i Cash (Tango & Cash)
1989 - Fletch żyje (Fletch Lives)
1987 - Fatal Beauty
1987 - Fire And Ice
1987 - Gliniarz z Beverly Hills II (Beverly Hills Cop II)
1986 - Top Gun
1985 - Fletch
1984 - Thief Of Hearts
1984 - Gliniarz z Beverly Hills (Beverly Hills Cop)





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni