Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Don Davis08 Luty 2003, 12:31


ur. Anaheim, California, USA

Dona Davis swoją przygodę z muzyką rozpoczął w wieku 9 lat, od gry na trąbce oraz fortepianie. W wieku lat 12 już komponował. Niedługo potem komponował dla lokalnych grup jazzowych, z którymi także często występował. Po ukończeniu liceum rozpoczął studia na University of California, na kierunku teorii muzyki oraz kompozycji, nadal grając ze studenckimi grupami jazzowymi oraz orkiestrami.

Wkrótce po ukończeniu studiów, Davis nawiązał współpracę z telewizją. W wieku 22 lat został orkiestratorem kompozytora telewizyjnego, Joe Harnell`a przy serialu The Incredible Hulk. Jego współpraca z telewizją trawała nieprzerwanie do roku 2000, a jej najbardziej znanymi efektami są: muzyka do serialu: SeaQuest DSV czy do niektórych odcinków Star Trek: Następne Pokolenie. Jego praca dla telewizji przyniosły mu dwie nagrody Emmy i aż osiem nominacji.

Początkowo jego styczność z muzyką do filmów kinowych ograniczała się do orkiestracji. Ale i tu ma się on czym pochwalić - współpracował jako orkiestrator przy takich hitach jak: Titanic, Szklana Pułapka 2 czy Toy Story.

W 1997 roku, Davis skomponował muzykę do filmu Bound braci Wachowski, co zaowocowało nawiązaniem szerszej współpracy. Ich kolejnym wspólnym projektem był Matrix. Dzięki temu Don Davis na dobre zagościł w świecie muzyki filmowej dużego ekranu. Obecnie ma on już za sobą ponad dwadzieścia lat praktyki w tym zawodzie.

Poza kompozycją na potrzeby filmów, Davis często występuje, nie tracąc swojego zainteresowania jazzem. Napisał także operę.

Wybrana filmografia:

2003 - Matrix Revolutions
2003 - Matrix Reloaded
2002 - Ballistic: Eck vs. Sever
2001 - Behind Enemy Lines
2001 - Park Jurajski III (Jurassic Park III)
2001 - The Unsaid
2001 - Long Time Dead
2001 - Valentine
2000 - Antitrust
1999 - Turbulence II: Fear of Flying
1999 - House on Haunted Hill
1999 - The Matrix
1999 - Universal Soldier: The Return
1998 - Route 9
1997 - Weapons of Mass Distraction
1997 - The Lesser Evil
1996 - Warriors of Virtue
1995 - Bound
1994 - When a Man Loves a Woman
1993 - Session Man
1991 - Spud
1988 - Blackout
1985 - Hyperspace


http://dondavis.filmmusic.com - Oficjalna strona Dona Davisa





Soundtracks.pl

© 2002-2019 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni