Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  



Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Miklos Rozsa27 Marzec 2004, 23:12


ur. 18 kwietnia 1907 roku w Budapeszcie, Węgry; zmarł 27 lipca 1995 roku
Kompozytor takzwanej "złotej ery" kina. Najbardziej znany za sprawą swoich kompozycji do widowiskowych superprodukcji z wytwórni MGM: Ben Hur (1959), Quo Vadis czy El Cid. Edukację muzyczną rozpoczął bardzo wcześnie, od gry na skrzypcach; później studiował w konserwatorium w Lipsku, gdzie uzyskał doktorat z muzykologii. Z filmem po raz pierwszy miał styczność w Paryżu w latach 30 XX-go wieku, gdzie napisał, jak sam je określał, "głupiutkie kawałki" dla wytwórni Pathé-Nathan. Jego pierwszy poważny projekt filmowy to Knight Without Armour, a zaraz potem The Four Feathers. Na początku lat 40-tych przeniósł się do Hollywood. W 1943 pracował z Billym Wilder`em przy filmie Five Graves to Cairo, dla wytwórni Paramount. Był to jego pierwszy film dla tak dużej wytwórni.

Rozsa jest znany jako eksperymentator i poszukiwacz nowych brzmień. W czasie prac nad ścieżką dźwiękową do filmu The Secret Beyond the Door zażądał od orkiestry, aby grała jego muzykę wstecz, w ten sposób uzyskując dziwaczny, nieziemski efekt. Już w 1945 roku Rozsa w swojej partyturze do filmu Hitchcocka Spellbound wykorzystywał elektronikę (wykorzystał wczesny instrument elektroniczny: theremin). W 1949 roku, mając na swoim koncie już dwa Oscary za muzykę (A Double Life (1947) oraz za Spellbound (1945)), podpisał kontrakt z wytwórnią MGM. Kontrakt ten zaowocował wieloma znakomitymi partyturami: Asfaltowa Dżungla, Ivanhoe, Quo Vadis, czy Ben-Hur, który przyniósł mu kolejnego Oscara. Trzykrotnie był również nominowany do nagrody Złotego Globu, za muzykę do: Cyda, Ivanhoe oraz King of Kings. Na swoje osiemdziesiąte urodziny otrzymał natomiast Golden Soundtrack Award przyznawaną przez ASCAP.

Pomimo, iż Rozsa był eksperymentatorem, jego głównym polem działania zawsze pozostawała duża orkiestra symfoniczna. Poza muzyką filmową komponował utwory symfoniczne i kameralne.

W swojej autobiografii Double Life, mówił, że prowadził w Hollywood podwójne życie. Jedno jako kompozytor muzyki filmowej, a drugie jako kompozytor muzyki koncertowej. Choć nigdy otwarcie nie wyrażał swojej niechęci do Hollywood, to unikał przebywania w studiach filmowych jeśli tylko było to możliwe.

W latach 1945-65 był profesorem na University of Southern California. Rozsa by nauczycielem Jerry`ego Goldsmith`a.


Filmografia:

1982 - Dead Men Don`t Wear Plaid
1981 - Eye of the Needle
1979 - Time After Time
1979 - Last Embrace
1978 - Fedora
1977 - The Private Files of J. Edgar Hoover
1977 - Providence
1974 - The Golden Voyage of Sinbad
1970 - The Private Life of Sherlock Holmes
1968 - The Green Berets
1968 - The Power
1967 - "Dragnet 1967" (serial TV)
1963 - The V.I.P.s
1962 - The Last Days of Sodom and Gomorrah
1961 - Cyd (El Cid)
1961 - King of Kings
1959 - Ben-Hur
1958 - A Time to Love and a Time to Die
1957 - Tip on a Dead Jockey
1957 - The Seventh Sin
1957 - Something of Value
1956 - Lust for Life
1956 - Tribute to a Bad Man
1956 - Diane
1955 - The King`s Thief
1955 - Moonfleet
1954 - Green Fire
1954 - Crest of the Wave
1954 - Dolina Królów (Valley of the Kings)
1954 - Men of the Fighting Lady
1953 - Rycerze Okrągłego Stołu (Knights of the Round Table)
1953 - All the Brothers Were Valiant
1953 - Abbott and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde
1953 - Julius Caesar
1953 - Young Bess
1953 - The Story of Three Loves
1952 - Plymouth Adventure
1952 - Ivanhoe
1951 - Quo Vadis?
1950 - The Miniver Story
1950 - Crisis (1950)
1950 - Asfaltowa Dżungla (The Asphalt Jungle)
1949 - East Side, West Side
1949 - Adam`s Rib
1949 - The Red Danube
1949 - Madame Bovary
1949 - The Bribe
1949 - Criss Cross
1948 - Command Decision
1948 - Kiss the Blood Off My Hands
1948 - The Naked City
1948 - A Woman`s Vengeance
1948 - Secret Beyond the Door
1947 - The Other Love
1947 - A Double Life
1947 - Desert Fury
1947 - Brute Force
1947 - Time Out of Mind
1947 - The Macomber Affair
1947 - The Red House
1947 - Song of Scheherazade
1946 - The Killers
1946 - The Strange Love of Martha Ivers
1946 - Because of Him
1945 - The Lost Weekend
1945 - Lady on a Train
1945 - Blood on the Sun
1945 - Spellbound
1945 - The Man in Half Moon Street
1945 - A Song to Remember
1944 - Dark Waters
1944 - Ministry of Fear
1944 - Double Indemnity
1944 - The Hour Before the Dawn
1943 - The Woman of the Town
1943 - Sahara
1943 - So Proudly We Hail!
1943 - Five Graves to Cairo
1942 - Jacare
1942 - Księga Dżungli (Jungle Book)
1941 - Sundown
1941 - Lydia
1941 - New Wine
1941 - That Hamilton Woman
1940 - The Thief of Bagdad
1940 - Ten Days in Paris
1940 - On the Night of the Fire
1939 - Spy in Black
1939 - Four Feathers
1938 - The Divorce of Lady X
1937 - The Green Cockatoo
1937 - The Squeaker
1937 - Knight Without Armour
1937 - Thunder in the City





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni