Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  



Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Andrzej Korzyński01 Styczeń 2004, 13:55


ur. 2 marca 1940, Warszawa

Kompozytor, aranżer, pianista. Ojciec kompozytora i scenarzysty filmowego Mikołaja Korzyńskiego. W 1964 roku ukończył Państwową Szkołę Muzyczną w Warszawie w klasie kompozycji. W latach 1965-1973 był kierownikiem Radiowego Studia "Rytm". Jest autorem utworów instrumentalnych, muzyki baletowej, rozrywkowej, teatralnej, radiowej, telewizyjnej i filmowej. "Nadworny" kompozytor Andrzeja Wajdy! Skomponował muzykę do ponad 100 filmów. Najbardziej znane to: Akademia Pana Kleksa, W Pustyni i w Puszczy, Nie ma mocnych czy Człowiek z Marmuru. Korzyński trzykrotnie został laureatem plebiscytów na radiową piosenkę roku (1965, 66, 74). Wiele jego kompozycji zyskało ogromną popularność, np. "Żółte kalendarze" (wykonawca P. Szczepanik), "Motylem jestem" (wykonawca I. Jarocka).



Wybrana filmografia:

2004: Dziki (serial TV)

2001: Raport

2000: Tryumf pana Kleksa
2000: Wierność (Fidelite, La)
2000: Sukces (Sukces (serial TV))

1999: Tygrysy Europy (Tygrysy Europy (serial TV))

1996: Panna Nikt
1996: Szamanka

1995: Dzieje mistrza Twardowskiego

1989: Janka (Janka (serial TV))
1989: Moje noce są piękniejsze niż wasze dni (Mes nuits sont plus belles que vos jours)
1989: Po własnym pogrzebie (TV)
1989: Urodzony po raz trzeci
1989: Pan Kleks w kosmosie

1988: Banda Rudego Pająka
1988: Chichot Pana Boga
1988: Pan Kleks w kosmosie
1988: Akwen Eldorado [TV]

1986: Klementynka i Klemens - gęsi z Doliny Młynów (serial TV)
1986: Pierścień i róża
1986: Pies na środku drogi
1986: Pięć kobiet na tle morza
1986: Spielergeschichten
1986: Tulipan
1986: Zakaz wyjazdu
1986: Pierścień i róża (serial TV)

1985: Podróże Pana Kleksa
1985: Porwanie
1985: Urwisy z Doliny Młynów (serial TV)

1984: Przeklęte Oko Proroka

1983: Akademia Pana Kleksa
1983: Dzień kolibra
1983: Haracz szarego dnia
1983: Wedle wyroków twoich

1982: Do góry nogami
1982: Oko proroka
1982: Wielki Szu

1981: Amnestia
1981: Człowiek z żelaza
1981: Possession
1981: Uczennica

1980: Olimpiada 40
1980: Wyrok śmierci

1979: ...Droga daleka przed nami
1979: Gwiazdy poranne
1979: Porwanie Savoi
1979: Tajemnica Enigmy (Tajemnica Enigmy (serial TV))
1979: Zielone lata

1978: Akwarele
1978: Bestia
1978: Koty to dranie
1978: Struny
1978: Umarli rzucają cień
1978: Zielona miłość
1978: Znaków szczególnych brak
1978: Zielona miłość (serial TV)

1977: Kochaj albo rzuć
1977: Okrągły tydzień
1977: Zimne ognie

1976: Czerwone ciernie
1976: Człowiek z marmuru
1976: Hasło
1976: Krótkie życie
1976: Na srebrnym globie
1976: Przepłyniesz rzekę
1976: Wielki układ
1976: Ostatnie takie trio (Ostatnie takie trio (TV))

1975: Doktor Judym
1975: Hazardziści
1975: Zawiłości uczuć
1975: Żelazna obroża

1974: Ile jest życia (Ile jest życia (serial TV))
1974: Nie ma mocnych
1974: S.O.S.
1974: Zapamiętaj imię swoje
1974: To ja zabiłem
1974: S. O. S. (serial TV)

1973: Nie będę cię kochać
1973: W pustyni i w puszczy

1972: Diabeł
1972: Droga w świetle księżyca
1972: Egzamin
1972: Motyle
1972: Ocalenie
1972: Ostatni liść

1971: Agent nr 1
1971: Dekameron 40 czyli cudowne przytrafienie pewnego nieboszczyka
1971: Mateo Falcone
1971: Trzecia część nocy

1970: Brzezina

1969: Polowanie na muchy

1968: Wniebowstąpienie
1968: Wszystko na sprzedaż

1967: Pavoncello
1967: Pieśń triumfującej miłości

Oficjalna strona kompozytora: AndrzejKorzynski.com





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni