Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  



Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Anne Dudley09 Lipiec 2003, 10:19


ur. 7 maja 1956r., Chatam, Wielka Brytania

Studiowała w Royal College of Music. W latach `80 była członkiem i założycielem popularnego brytyjskiego zespołu: The Art of Noise. Posiadając szeroką wiedzę z zakresu kompozycji, montażu i nagrywania, Dudley stworzyła swój pierwszy soundtrack w 1987 roku, do komedii Hiding Out. Szybko stała się popularnym kompozytorem do brytyjskich seriali i filmów telewizyjnych, i niskobudżetowych projektów. Za muzykę do filmu Buster z Philem Collinsem otrzymała Brit Award. Przełom nadszedł w roku 1992, dzięki partyturze do uznanego dramatu: The Crying Game. W 1997 Dudley została drugą w historii kina kobietą-kompozytor nagrodzoną Oscarem. Otrzymała tę nagrodę za swoją muzykę do komedii Goło i Wesoło. Jej dzieło konkurowało z takimi filmami jak: Men in Black czy Anastasia. W 1998 stworzyła kolejną doskonałą partyturę, tym razem, do znakomitego dramatu: American History X - reżyserskiego debiutu Tony`ego Kaye.

Wybrana Filmografia:

2003 - A Man Apart
2002 - Dirty Pretty Things
2001 - The Human Body
2001 - Lucky Break
2001 - Monkeybone
2001 - Tabloid
2000 - Cudotwórca (The Miracle Maker)
2000 - The 10th Kingdom
1999 - Donovan Quick
1999 - Pushing Tin
1998 - American History X
1997 - Goło i Wesoło (The Full Monty)
1995 - Gentlemen Don`t Eat Poets
1995 - Hollow Reed
1995 - The Sadness of Sex
1995 - When Saturday Comes
1994 - Felidae
1993 - Anna Lee
1992 - The Crying Game
1992 - Knight Moves
1991 - The Miracle
1991 - The Pope Must Die
1989 - The Mighty Quinn
1989 - Say Anything...
1989 - Silence Like Glass
1989 - Wilt
1988 - Phil Oszust Collins (Buster)
1987 - Disorderlies
1987 - Hiding Out





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni