Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  



Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Ryan Shore20 Listopad 2002, 21:58


ur. Toronto, Kanada

Rayn Shore rozpoczął edukację muzyczną w wieku lat dwunastu, ucząc się gry na saksofonie, klarnecie oraz flecie. Później studiował w Bostonie na Berklee College of Music gdzie zdobył dyplom z Kompozycji Muzyki Filmowej, oraz w Eastman School of Music w Rochester.

Pomimo, iż jest to młody kompozytor i dopiero rozwija się w branży muzyczno-filmowej, za swoje kompozycje otrzymuje liczne nagrody i nominacje. Do najważniejszych nagród należą: 2000 NYU First Run Film Festival Award za najlepszą ścieżkę d?więkową; Woodstock Film Festival Elmer Bernstein Scoring Award (2001) za film Cadaverous. W 2001 roku otrzymał także nominację do nagrody Pixie za muzykę do: A Letter from the Western Front.

Ryan skomponował ścieżkę do Shadowplay, którego premiera odbyła się w 2002 roku na Tribeca Film Festival. Za tą muzykę kompozytor otrzymał Clive Davis Award za wybitne osiągnięcia w dziedzinie muzyki, a także nagrodę na festiwalu First Run - za najlepszą ścieżkę dźwiękową.

Poza tym często współpracował z innymi kompozytorami, przy takich produkcjach jak: Analyze This, Dogma, Cop Land, The Game (Gra), Pokemon 2000, Last Night, eXistenZ. Często produkuje także muzykę do programów telewizyjnych i reklam, np dla US Airways.

Poza kompozycją, Ryan Shore gra na saksofonie, klarnecie i flecie. Występował i współpracował z takimi artystami jak: Natalie Cole, Joe Zawinul, Bob Brookmeyer, Toshiko Akyoshi, Gary Burton, George Russell, Clark Terry, oraz Gerry Mulligan.

Filmografia:

2004 - Call Me: The Rise and Fall of Heidi Fleiss (TV)
2003 - Rex Steele
2002 - Harvard Man
2002 - Coney Island Baby
2002 - Shadowplay
2001 - Lift
2001 - Vulgar
2000 - Cadaverous
1999 - A Letter from the Western Front





Soundtracks.pl

© 2002-2020 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni