Soundtracks.pl - Muzyka Filmowa

Szukaj w:  Jak szukać?  
 








Aby otrzymywać świeże informacje o muzyce filmowej, podaj swój adres e-mail:



Zapisz
Jerzy Matuszkiewicz08 Listopad 2002, 19:07


ur. 10 kwietnia 1928

Matuszkiewicz Jerzy, pseudonim "Duduś", polski kompozytor, muzyk jazzowy. Jedna z najwybitniejszych postaci w historii polskiej muzyki jazzowej. W 1945 w Krakowie rozpoczął edukację muzyczną w klasie klarnetu średniej Szkoły Muzycznej. Uzupełniał ją prywatnymi lekcjami gry na saksofonie. Inicjator działalności jazzowej w Krakowie w 2. poł. lat 40. W 1949 przeniósł się do Łodzi i zapisał się na wydział operatorski PWSTiF. Założyciel i kierownik zespołu Melomani (do 1955), później kierownik zespołów Polish All Stars, Traditional Jazz Makers, Big-band Hybrydy, Swingtet i in. W poł. lat 60. wycofał się z czynnej działalnoźci koncertowej.

Pionier powojennego ruchu jazzowego w Polsce. W dzieciństwie (we Lwowie) uczył się gry na fortepianie i akordeonie. W 1945 przeprowadził się do Krakowa i rozpoczął edukację muzyczną w klasie klarnetu Średniej Szkoły Muzycznej. Uzupełniał ją prywatnymi lekcjami gry na saksofonie. Pierwsze estradowe ostrogi zdobywał w orkiestrze Kazimierza Turewicza oraz eksperymentując we własnych zespołach. Równolegle z nauką muzyki rozwijał zainteresowania fotografią i filmem. W 1949 przeniósł się do Łodzi i zapisał się na wydział operatorski PWSTiF.

Studia w „filmówce” nie przeszkodziły mu w kontynuacji fascynacji i rozwijaniu jazzowych aspiracji. Wspólnie z przyjaciółmi z Krakowa i Łodzi założył na przełomie 1950-51 zespół jazzowy Melomani. Melomani (później jako Hot Club Melomani) byli grupą muzyków amatorów, których łączyła jedna idea – grać jazz. Pierwszy skład zespołu wywodził się spośród muzyków związanych z klubem Melomani, który działał przy łódzkim oddziale YMCA. Grali tam: klarnecista i saksofonista Matuszkiewicz, basista Witold Kujawski, perkusista Witold Sobociński, pianista Andrzej Trzaskowski, trębacz Andrzej Wojciechowski. W 1952 zaszły w zespole istotne zmiany, skład powiększył się o drugiego pianistę Krzysztofa Komedę. Wniósł on do zespołu swoje nowoczesne koncepcje muzyczne, które sprawiły, że pod nazwą Hot Club Melomani zaczęły działać dwa zespoły: tradycyjny i nowoczesny. Grali w nich m.in. Roman Dyląg, Andrzej Kurylewicz, Lesław Lic, Zbigniew Namysłowaki, Antoni Studziński, Jerzy Tatarak, Alojzy Thomys, Włodzimierz Wasio, Janusz Zabiegliński. Śpiewały z nimi Jeanne Johnstone, Carmen Moreno i Wanda Warska.

W latach 1956-57 M. uczestniczył z Melomanami w koncertach pierwszych festiwali jazzowych w Sopocie, wzięli udział w sławnych wówczas imprezach „Jam Session nr 1” i „Turniej Jazzowy” oraz w programach Estrady Jazzowej pod artystyczną opieką Leopolda Tyrmanda („Studio 55”, „Seans z powidłami”,”Zimno i gorąco”). 5 stycznia 1958 jako pierwszy polski zespół jazzowy wystąpili w szacownych murach Filharmonii Narodowej w Warszawie inaugurując cykl koncertów jazzowych i w tym samym roku zespół rozwiązał się.

Matyszkiewicz po ukończeniu studiów w Łodzi zamieszkał w Warszawie i rozpoczął działać w klubie jazzowym Hybrydy. Kontynuując swoją działalność muzyczną prowadził od 1958 roku zespół Traditional Jazz Makers, grający w składzie: Tadeusz Federowski, J.Matuszkiewicz, Zbigniew Namysłowski, Zdzisław Orłowski, Bohdan Styczyński, Gwidon Widelski. W tym samym czasie przedstawił swój nowoczesny, jak na owe czasy, kwartet z perkusistą Władysławem Jagiełłą, basistą Z.Orłowskim i pianistą G.Widelskim. W kwietniu 1958 zaprezentował zespół Polish All Stars: Roman Dyląg - kontrabas, T.Federowski - perkusja, Andrzej Kurylewicz - fortepian, Z.Namysłowski - puzon, B.Styczyński - kornet. Z zespołem „polskich gwiazd jazzu„ koncertował m.in. w Danii - i był to pierwszy po wojnie występ polskiego zespołu jazzowego na arenie międzynarodowej. Co roku (w latach 1958-62) prezentował na festiwalach Jazz Jamboree swoje zespoły grające w różnych składach: w 1958 – kwartet(W.Jagiełło, Z.Orłowski oraz pianista Wojciech Karolak), w 1959 Kwintet (R.Dyląg, T.Federowski, W.Karolak i gitarzysta Włodzimierz Kowalski), w 1960 Big Band Hybrydy, a w latach 1961-62 Swingtet. W 1964 został zaproszony przez J. Berendta do filmu „Jazz aus Polen” wystąpił z arcyciekawym zespołem All Stars (R.Dyląg, T.Federowskir, Krzysztof Komeda - fortepian, A.Kurylewicz i Jerzy Milian - wibrafon).

W połowie lat 60. zrezygnował z intensywnego życia koncertowego i poświęcił się prawie wyłącznie kompozycji. Stał się ulubionym twórcą polskich reżyserów. Napisał muzykę do około 200 filmów fabularnych, krótkometrażowych, animowanych, reklamowych oraz seriali telewizyjnych.

Kompozytor popularnych piosenek, m.in.: W siną dal, Nie bądź taki szybki Bill, wielokrotnie nagradzanych na festiwalach w Opolu. W latach 70. i 80. jeden z najaktywniejszych i najwyżej cenionych kompozytorów muzyki filmowej w Polsce, m.in.: Jowita, Małżeństwo z rozsądku, Jak rozpętałem II wojnę światową, Zaklęte rewiry. Seriale telewizyjne: Wojna domowa, Stawka większa niż życie, Kolumbowie, Czterdziestolatek, Życie na gorąco. Napisał muzykę do około 200 filmów fabularnych, krótkometrażowych, animowanych, reklamowych oraz seriali telewizyjnych.

Wybrana Filmografia:

1998 - Syzyfowe prace
1998 - Siedlisko
1994 - Panna z mokrą głową
1993 - Czterdziestolatek - dwadzieścia lat później
1993 - Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu
1991 - Rozmowy kontrolowane
1990 - W piątą stronę świata
1990 - Powrót wilczycy
1989 - Czarny wąwóz
1989 - Tort urodzinowy
1987 - Śmieciarz
1987 - Koniec sezonu na lody
1986 - Mewy (fragmenty życiorysu)
1985 - Mrzonka
1984 - Pan na Żuławach
1983 - Alternatywy 4
1983 - Wierna rzeka
1982 - Słona róża
1982 - Śpiewy po rosie
1981 - Kłamczucha
1981 - Yokohama
1979 - Godzina W
1978 - Życie na gorąco
1978 - Wśród nocnej ciszy
1977 - Palace Hotel
1976 - Motylem jestem, czyli romans 40-latka
1976 - Inna
1976 - Dziura w moście
1975 - Zaklęte rewiry
1975 - Mniejszy szuka Dużego
1974 - Wiosna panie sierżancie
1974 - Janosik
1974 - Czterdziestolatek
1973 - Przyjęcie na dziesięć osób plus trzy
1973 - Chłopcy
1973 - Stawiam na Tolka Banana
1973 - Janosik
1972 - Poszukiwany, poszukiwana
1972 - Teraz i w każdą godzinę
1972 - Poślizg
1972 - Zniszczyć pirata (TV)
1972 - Podróż za jeden uśmiech
1972 - Kwiat paproci
1971 - Nie lubię poniedziałku
1971 - Kłopotliwy gość
1971 - Złote koło
1971 - Zabijcie czarną owcę
1971 - Niebieskie jak Morze Czarne
1971 - Podróż za jeden uśmiech
1971 - Kto wierzy w bociany
1970 - Mały
1970 - Raj na ziemi
1970 - Przygody psa Cywila
1970 - Kolumbowie
1969 - Jak rozpętałem drugą wojnę światową
1969 - Nowy
1968 - Ruchome piaski
1968 - Bariery dźwięku (TV)
1967 - Jowita
1967 - To jest twój nowy syn
1966 - Stawka większa niż życie
1966 - Pieczone gołąbki
1966 - Małżeństwo z rozsądku
1966 - Ściana czarownic
1965 - Wojna domowa
1965 - Kapitan Sowa na tropie
1965 - Zawsze w niedzielę
1965 - Święta wojna
1965 - Poznańskie słowiki
1964 - Beata
1963 - Rozwodów nie będzie
1963 - Dwa żebra Adama
1962 - Miłość dwudziestolatków (Amour a vingt ans, L`)
1962 - Imieniny Jacka
1960 - Ucieczka Toma
1959 - Ostatni strzał


biografię przygotował i opracował Adam Krysiński





Soundtracks.pl

© 2002-2019 Soundtracks.pl - muzyka filmowa.
Wydawca: Bezczelnie Perfekcyjni